Eindhalte ziekenhuis?

Gewoon thuis in je eigen bed sterven, omringd door familie en geliefden is voor menigeen een grote wens. Helaas pakt dat vaak anders uit. Een groot deel van de mensen sterft in een ziekenhuis want overvallen door ziekte en dood. Te kleine behuizing komt ook voor. Andere reden dat deze wens niet in vervulling gaat, is het ontbreken van een vast woonadres of afwezigheid van naaste familie. Een deel van deze laatste groep heeft geen verzekering. 

Wat is het plan?

Het opzetten van een multicultureel en interreligieus bijna thuis-huis c.q. hospice. Een vredig oord dat gedragen wordt door vrijwilligers uit de wijk bijgestaan door een klein aantal betaalde professionals. Een rustige plek in een volkswijk waar iedereen vanzelfsprekend welkom is maar met name mensen die zich ver weg bevinden van huis, haard en familie.

In dit huis wordt zoveel als mogelijk rekening gehouden met cultureel en religieus gebonden stervensrituelen. Aanvoerders van verschillende religieuze stromingen worden aangemoedigd om actief te participeren aan het religieuze aspect van het sterven in dit huis.

Voor wie?

De deuren van het hospice ‘Housemartin’ staan voor iedereen open, zowel voor Hagenaren als Hagenezen.

In het algemeen zijn de hospices in Den Haag gelegen in de betere wijken. In volksbuurten is deze voorziening niet aanwezig. Opvallend is ook dat de meeste bewoners van deze hospice-voorzieningen van oorsprong Nederlands zijn. Onderzocht wordt of de nieuwe Nederlander er bewust voor kiest om in zijn eigen thuissituatie, omringd en verzorgd door familie te sterven. Mocht dat het geval zijn dan is ook een ander aspect van onderzoek van belang: kijken of er verwacht wordt dat deze groep in de naaste toekomst wel gebruik gaat maken van een bijna thuis-huis. Immers de eerste generatie gastarbeiders liften mee met de Nederlandse babyboom generatie: ze worden oud.

Vanuit demografisch oogpunt komen er in de naaste toekomst voldoende potentiële bewoners voor een niet-Nederlandse hospice-voorziening, vraag is alleen of er voldoende belangstelling voor bestaat.

Waar?

Een hospice in een krachtwijk! Bij voorkeur in de Schilderswijk, als wijk ingeklemd tussen de Haagse Spoorwijk en Transvaal en waar mensen uit ruim 120 culturen samenwonen.

Door wie?

Het hospice wordt een vrijwilligersorganisatie ondersteund door een betaald kader en professionele verpleging. De achtergrond van de vrijwilligers zal een afspiegeling zijn van de culturele diversiteit van de wijk en dus van de te verwachten bewoners van het huis. Terminale zorg in de taal van het thuisland. Ook zullen er zorg-stageplekken gecreëerd worden. Ervaringswerkplekken zullen aangeboden worden aan statushouders. Daarbij gaat de voorkeur uit naar statushouders met medische achtergrond.

Toegevoegde waarde?

Doordat het hospice gedragen wordt door zowel vrijwilligers als religieuze leiders uit de buurt, versterkt het huis de sociale cohesie in de wijk. Ook door het feit dat jongeren er stage kunnen lopen en werklozen met behoud van uitkering er zinvolle vrijwilligerswerk vinden, wordt het hospice een waardevolle aanvulling op het palet van de maatschappelijke instellingen in de Schilderswijk.

What’s in the name ‘Housemartin’?

‘Housemartin’ is het Engelse woord voor ‘huiszwaluw’. Kenmerkend voor huiszwaluwen is dat niet alleen de ouders zorgen voor de kuikens maar ook andere volwassen zwaluwen. Deze andere zwaluwen staan symbool voor het feit dat ook familie vanzelfsprekend welkom is om de zieke te verzorgen en te bezoeken.

Waarom dit blog?

Het afgelopen jaar heb ik gesprekken gehad met velen van jullie. Jullie betrokkenheid en belangstelling gaf mij telkens veel energie. Graag maak ik gebruik van jullie meedenken en –doen in dit project. Dus heb je vragen, heb je advies, wil je meehelpen, neem dan contact op. Alle hulp – materieel en immaterieel – is welkom. –

Volgende keer in dit blog

2018 staat in het teken van de inventarisatie van de wensen van de doelgroep. Wat wil men, in welke vorm en met wie? De resultaten van deze inventarisatie worden gepresenteerd in november 2018 tijdens een bijeenkomst van Divers Den Haag. Intussen presenteert Jonker Verweij de resultaten van haar onderzoek naar de algemene zorgvragen van Bed, bad en Brood gebruikers. Tot schrijvens!

Q & A

2 gedachtes op “Eindhalte ziekenhuis?”

  1. Zuster Vera van der Haak.

    Lieve Marie-Anne Hartelijk bedankt voor je goede informatie over je prachtig initiatief ik houd het warm!
    Mooie dagen met Kerstmis en Alle goeds voor je jullie Nieuw Jaar.

    Lieve groeten.
    Zr.Vera.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.